Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8929 Postów
Maniak
....A TU mamy bez żadnego gdybania ....i zbędnych teorii SPISKOWYCH...

PROSTO PRZEJRZYŚCIE I PO POLSKU....

www.nav.no/154915.cms
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
A nie lepiej to zglosic?.. Do Arbeidstilsynet np.? Jezeli potrawisz udokumentowac stan jaki opisales.. to nie ma problemu z odzyskaniem zaleglosci... jest to tylko czasochlonne... prace zachowasz, a jezeli po fakcie Cie zwolni.. to masz gwarancje zasilku. Nie majac nic do stracenia w ten sposob bym to zalatwil... tyle ze przez niezaleznego adwokata... sa duzo szybsi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
z tym CAŁY ROK CO DO DNIA to masz jakieś nieaktualne informacje .
z tego co wiem w tamtym roku to się zmieniło i wystarczy tylko odpowiednia kwota .
podobnie jak zmieniły się przepisy o pozwoleniach na pracę .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bad harry napisał:
z tego co wiem w tamtym roku to się zmieniło i wystarczy tylko odpowiednia kwota .

CZY wy LUDZIE naprawdę macie ZAWSZE kłopot z czytaniem zapodanych czarno na białym przepisów prawnych...!!! ...??? .

podałem powyżej odnośną stronę a tu i tak DALEJ... gdybanie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
gabriel nie denerwuj sie
poprostu czytając cały wątek doszełem do przedostatniej strony , niezauważyłem dwóch postów na tej stronie.
a czytając twojego linka okazuje się że miałem racje .
cały rok co do dnia musza przepracować rumuni i bułgarzy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
gabriel napisał:
bad harry napisał:

CZY wy LUDZIE naprawdę macie ZAWSZE kłopot z czytaniem zapodanych czarno na białym przepisów prawnych...!!! ...??? .

podałem powyżej odnośną stronę a tu i tak DALEJ... gdybanie...

Uwielbiam to słowo, bardzo nowe dla mnie, zasłyszane gdzieś indziej A mój synek zamiast "używać" mówi nagminnie "brukować"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Pablo,Damian utrzymacie jego rodzine jezeli nie przyznaja mu tego zasilku? Czy nie lepszym wujscie jest namierzyc jakas inna robote???? W podobnym tonie toczy sie dyskusja o leczeniu-ktos twierdzi ze w Polsce mozna sie zadarmo leczyc i nalezy nam sie druk E-106 z Norge a ja czytajac przepisy calkiem inaczej to widze.Xyz probuje tylko powiedziec ze nie zawsze jest tak ze jak ja mam to i Ty dostaniesz i to niestety tutaj jest szczera prawda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Katrin, twoj znajomy powinien najpierw wiedziec, ze od 1 stycznia tego roku, jesli sam sie zwolni z pracy to jego pozwolenie traci automatycznie moc. Norwegowie dali Polakom to czegośmy chcieli, ale sie zabezpieczyli przed własnie takimi sytuacjami, ze ktos bedzie pracował tylko po to , aby potem przez rok lub dwa lata odpoczywac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Hilton napisał:
od 1 stycznia tego roku, jesli sam sie zwolni z pracy to jego pozwolenie traci automatycznie moc.
Nie jest to tak do końca...
Z danej firmy można zawsze się zwolnic z takich czy też inny powodów... .
Niemniej trzeba mieć już załatwioną inną pracę... , oczywiście legalną i taką samą co do dochodów ... które w nowej pracy nie spowodują oficjalnego zubożenia ... ,
Podyktowane jest to tym by dana osoba nie zatrudniała się fikcyjnie ...a faktycznie pracowała na czarno...
Jeżeli te warunki się spełnia przy zwolnieniu , to w tym przypadku zachowuje się prawo do dalszego pobytu...
Natomiast faktycznie jest taki przepis wewnętrzny UDI , który reguluje sprawy związane z nieuzasadnionym zwolnieniem z firmy pracobiorcy zagranicznego na jego żądanie , by w dalszej części pobierał On TYLKO zasiłek dla bezrobotnych...
Wtedy NAV kieruje dokumenty do UDI i sprawa zawsze jest rozpatrywana indywidualnie...
Mój znajomy właśnie mało co nie został pozbawiony wszystkich świadczeń z tym związanych... .
Niemniej po żmudnym dochodzeniu w NAV prawie 1,5 miesiąca sprawę zakończono na Jego korzyść fakt ,ze jak się zorientował co mu grozi to natychmiast znalazł następną firmę na tych samych zasadach finansowych ...
Niemniej On dobrze mówi po norwesku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Hilton napisał:
Katrin, twoj znajomy powinien najpierw wiedziec, ze od 1 stycznia tego roku, jesli sam sie zwolni z pracy to jego pozwolenie traci automatycznie moc. Norwegowie dali Polakom to czegośmy chcieli, ale sie zabezpieczyli przed własnie takimi sytuacjami, ze ktos bedzie pracował tylko po to , aby potem przez rok lub dwa lata odpoczywac.

dotyczy nowych rejestracji, ktore po 1stycznia 2010 posiadaja taka wlasnie adnotacje (jesli podstawa wydania rejestracji konczy sie-praca-konczy sie waznosc rejestracji). stare, wydane czasowo - obowiazuja do konca ustalonego terminu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok